Projects

Facebook Headquarters

Facebook and Studio O+A came together in one of those alignments of purpose that periodically boost the fortunes of everyone involved. Already a global Internet phenomenon, the Palo Alto-based social network had not yet consolidated its assets either structurally or in cultural terms—and was not quite yet a movie star. Similarly O+A was a small South of Market interiors firm with an emerging reputation for innovative office design, but minimal recognition outside of the Bay Area. Prior to O+A's involvement, Facebook’s employees occupied ten separate offices in and around downtown Palo Alto—offices which seldom, if ever, came together.

The company wanted to assemble these scattered forces under one roof in a way that would preserve their distinct departmental identities while fostering new opportunities for interaction. In 2009, that goal came to fruition as Facebook  offices combined and moved to a new headquarters that facilitated interaction and connection, reflecting the company’s mission as a social networking website provider. Formerly a laboratory facility for high-tech manufacturer Agilent Technologies, the 160,000-square-foot structure at Palo Alto’s Stanford Research Park brought together the more than 700 employees.

Facebook and Studio O+A came together in one of those alignments of purpose that periodically boost the fortunes of everyone involved. Already a global Internet phenomenon, the Palo Alto-based social network had not yet consolidated its assets either structurally or in cultural terms—and was not quite yet a movie star. Similarly O+A was a small South of Market interiors firm with an emerging reputation for innovative office design, but minimal recognition outside of the Bay Area. Prior to O+A's involvement, Facebook’s employees occupied ten separate offices in and around downtown Palo Alto—offices which seldom, if ever, came together.

The company wanted to assemble these scattered forces under one roof in a way that would preserve their distinct departmental identities while fostering new opportunities for interaction. In 2009, that goal came to fruition as Facebook  offices combined and moved to a new headquarters that facilitated interaction and connection, reflecting the company’s mission as a social networking website provider. Formerly a laboratory facility for high-tech manufacturer Agilent Technologies, the 160,000-square-foot structure at Palo Alto’s Stanford Research Park brought together the more than 700 employees.

  • City Palo Alto

  • Year 2009

  • Size 160,000 sq ft

  • Team Primo Orpilla, Verda Alexander, Denise Cherry, Perry Stephney, Clem Soga, Virginie Manichon, Kyung Chang, Kroeun Dav, Birgit Schweimanns, Stephen Gallardo

  • Photographer Cesar Rubio


Designing for Distinction

The design of the space relied heavily on input from the users, appropriate for a flatly structured company that weights every employee’s opinion equally. O+A designers interviewed employees about what they wanted from their new headquarters. The Facebook platform was used to conduct companywide polls about design decisions, post construction photos and updates, and keep everyone informed of the thought process behind the project. An advisory board of employees from every department collaborated with the design team on the design process, from space planning to finishes to final move coordination.

Because the new facility houses employees coming from various locations, the company wanted to maintain each division’s distinct identity. The design takes its inspiration from the patchwork nature of Facebook users and employees, bringing together seemingly disparate elements to form a cohesive pattern and using color and interior spacing to create neighborhoods within the open plan space.The company’s executives sit in central areas, accessible to all employees. Large lounges and open spaces provide venues for the community to come together. A kitchen and café continue Facebook’s tradition of providing gourmet meals to staff at all hours, while drinks and snacks are available at micro-kitchens throughout the headquarters.


Green Building with Raw Industrial Aesthetic 

Reflecting employees’ desire for a green headquarters, the facility is the first commercial project completed under Palo Alto’s 2008 Green Building Ordinance, making extensive use of existing architectural features, recycling millwork from the original lab, and repurposing industrial components for post-industrial use. Other sustainable features include high recycled-content carpet and energy-efficient lighting.

The design goal for the new facility was to maintain the history and raw aesthetic of the building and create a fun dynamic appropriate for the company’s youthful staff. Many walls and spaces are left unfinished: employees are encouraged to write on the walls, add artwork, and move furniture as needed, allowing the building to evolve continuously.

A bright orange industrial crane, left over from the building’s previous user, was repurposed by San Francisco sculptor Oliver DiCicco to support a table surface from its heavyweight hoist, offering maximum maneuverability. Referencing the industrial aesthetic of the building, a felt canopy spreads up one wall and onto the ceiling, defining a central meeting area that can double as an impromptu auditorium. Mounted on threaded rods of varying length to achieve an undulating effect, the canopy absorbs sound and is penetrated at intervals by overhead lighting. An outdoor basketball court and indoor ping-pong table offer opportunities for recreation. And it is not unusual to see employees zipping along the concrete floors on two-wheeled skateboards.

Scroll Up